Niujorko mados savaitė rudeniui 2010 | Marc Jacobs

„Maniau, jog šį sezoną būtų malonu matyti kažką, kas iš visų jėgų nesistengtų atrodyti itin naujai bei nematytai. Šiomis dienomis visose sferose jaučiamas toks didžiulis noras parodyti kažką stulbinančio bei stebinančio, kad visos šios naujovės pradeda tapti nuobodžios“,- po naujausios rudens/žiemos 2010’2011 sezono kolekcijos pristatymo sakė dizaineris Marcas Jacobsas. Ir tikrai – kas galėjo pagalvoti, kad tokia paprasta bei senesnių kolekcijų geriausiais modeliais paremta kolekcija per patį mados savaitės įkarštį taps malonia atgaiva bei tikru poilsiu akims? Gal dizaineriams tikrai reikėtų tiesiog nors akimirkai sustoti bei sugrįžti prie klasikos, o ne stengtis šokiruoti klientus netikėtomis naujovėmis?

Pristatymas

Prisipažinsiu – specialiai be penkių minučių trečią valandą ryto kėliausi iš lovos, tamsoje susiradau laptopą bei užsimiegojusias akis trindama kumščiais meldžiausi, kad tik vėluotų lauktasis ir internetu tiesiogiai transliuojamas Marc Jacobs pristatymas. Deja, man nepasisekė, nes pristatymas jau buvo prasidėjęs, o transliacija trūkinėjo, tad palaukiau pirmųjų screenshotų ir nuėjau miegoti. Aišku, buvo gaila, tačiau visą pristatymą peržiūrėjau ryte. O jo būta įspūdingo…

Visų pirma daugelį kankino klausimas, ar gandai apie vadinamąjį gatvės kastingą bus tiesa. Jau gerą savaitę mados pasaulyje buvo šnabždamasi apie tai, kad dizaineris pristatyme šįkart naudos ne tik profesionalias manekenes, bet ir gatvėje atrinktas manekenes. Faktas iš dalies pasitvirtino, nes podiumu žengė ir modeliai (tiek žinomi, tiek pradedantys), tiek paprastos merginos (iš gatvės kastingo bei paties Marco Jacobso ofisų).

Ne ką mažiau klausimų kėlė ir podiumas. Marc Jacobs mados namų prezidentas Robert Duffy savo twitteryje visą dieną publikavo neaiškias nuotraukas iš pristatymui ruošiamos erdvės, tačiau didžioji paslaptis buvo atskleista tik šou pradžioje, kai Bottega Veneta kostiumu vilkintis dizaineris bei R.Duffy aklinoje tamsoje nuo sienos pradėjo plėšyti didžiulį rudo popieriaus apdangalą, po kuriuo, pasirodo, buvo kubo formos medinis narvas su tvarkingai sustatytomis manekenėmis, po vieną žengusiomis pro narvo tarpelį bei lipusiomis ant podiumo. Įspūdinga, tiesa?

Kolekcija

Nostalgija laikams, kai mados pasaulis dar neturėjo iš paskutiniųjų stebinti bei vilioti naujų klientų. Nostalgija paties Marco Jacobso karjeros pradžiai bei jo mėgtam paprastumui bei funkcionalumui. Nostalgija dešimtojo XX a. dešimtmečio pradžiai. Nostalgija laikams, kai viskas buvo gerokai paprasčiau. Daug kas šioje kolekcijoje įžvelgė ir Didžiosios Depresijos laikų stilių, tačiau joje nebuvo jokių užuominų į liūdesį, depresiją ar skausmą. Grojant legendinei dainai Over The Rainbow podiumu žengė moteris, pasiruošusi naujai dienai bei turinti vilties, kad rytojus bus šviesesnis.

Dar prieš kelias dienas mados portaluose pasirodė žinutės, kad ši kolekcija bus itin paprasta, minimalistiška, neutralių spalvų bei didžiausias dėmesys bus sutelktas ne į įspūdžio sukūrimą, bet į patį siluetą, patogumą, kuo universalesnį drabužio pritaikymą. Ir galima drąsiai teigti, jog dizaineris šią misiją puikiai įgyvendino. Nat podiumo matėme gausybę funkcionalių švarkų, paltų, kostiumėlių, romantiškų suknelių, pasiūtų iš lengvų gelsvų, pilkų bei smėlinių audinių. Tačiau Marcas Jacobsas nebūtų vadinamas eksperimentatoriumi, jei kolekcijoje nepanaudotų nors vienos diskusijas sukelti galinčios detalės. Šįkart tai buvo kailis. Tiesą sakant daugybė kailio, nes M.Jacobsas pristatė tiek kailinėmis apykaklėmis puoštus megztinius, tiek didžiulius masyvius kailinius paltus, net keletą kailinių rankinių.

Detalės

Nauja yra gerai užmiršta sena. Atrodo, jog šią taisyklę prisiminė ir dizaineris Marcas Jacobsas, nes tiek kolekcijos avalynė, tiek rankinės priminė ne kiekvieną sezoną matomus modernius modelius, o kažką tokio, ką galėtume rasti močiučių spintose. Mary Janes stiliaus bateliai žemu kulniuku, nedidukės rankinės trumpa rankena, kailinės pelerinos… Naujasis retro grįžta į madą?

P.S. Kolekcijos pristatymo video

Nuotraukos style, coutorture, daylife

Bučkis