Pavasaris/Vasara 2012 | Milano vyrų mados savatė

Mada kalendoriaus nepaiso. Štai, Lietuvoje net nespėjus prasidėti normaliai vasarai, Milane jau pasibaigė vyrų mados savaitė ateinantiems 2012 metų pavasariui ir vasarai. Į Italijos mados sostinę vėl sulėkė visas mados pasaulio elitas, tačiau tai, kas šį sezoną buvo parodyta ant podiumų, nuvylė ne vieną. Rodos, viskas nuo praėjusio sezono stovi vietoje: vėl tie patys pernelyg tobuli Dolce & Gabbana kostiumai, elegantiškasis siauromis kelnėmis apsitempęs Gucci jaunuolis, į Rivjerą atostogauti išsiruošęs Ferragamo klasikas. Rodos, net modernusis ir kiekvieną sezoną savo mados namų pelną dvigubinantis Burberry dizaineris Christopheris Bailey užmigo ant laurų ir vasarai pasiūlė… odinius paltus su kailinėmis apykaklėmis. Tačiau ne viskas buvo taip nuobodu, nes netrūko ir ryškių bei net šypseną sukeliančių momentų. Štai į geriausius jaunystės laikus grįžo Roberto Cavalli, o didžiulio spaudos dėmesio Versace mados namai sulaukė pirmoje eilėje pasisodinę krepšininkus Dwyane’ą Wade’ą ir Carmelo Anthony, kurie, pamatę raštuotas trumpikes, nebesusilaikė ir pradėjo kikenti. Įdomu, o Paryžiuje ar kas nors išdrįs juoktis?

Alexander McQueen

Įkvėpimas: Septintojo dešimtmečio Londono roko scena ir tokios žvaigždės kaip Rolling Stones, ant scenos atrodžiusios lyg kažkas tarp sekso simbolių ir paprastų vaikinų iš garažo. Dizainerei Sarah Burton kuo puikiausiai pavyko sujungti tokį glamour stilių (kostiumai, prabangūs audiniai) su itin paprastais, net pižamas primenančiais siluetais (kelnės).

Siluetai: klasikinis vienos sagos kostiumas su gan erdviu švarku ir tiesaus kirpimo kelnėmis, beisbolo stiliaus švarkeliai, trijų dalių kostiumai, „pižaminės“ kelnės.

Spalvos: juoda, balta, pilka, tamsiai mėlyna, raudona, šiek tiek rusvos.

Aksesuarai: dideli akiniai nuo saulės, keletas kaklo papuošalų ir skrybėlių.

Dolce & Gabbana

Įkvėpimas: Pietų Italijos žvejų kaimelių vyrai ir… (netiesiogiai) internetas, socialiniai tinklai. Būtent kolekcijos pavadinimas „The Net“ ir pasufleruoja, iš kur kolekcijoje tiek daug tinklo motyvo. Aišku, keistoka lyginti žvejų inspiruotas detales su interneto įtaka, tačiau geriausiai savo recenzijoje šitai išaiškino Tim Blanks: „Besides, isn’t a Mediterranean fishing community one of the original social networks?

Siluetai: tradicinis puikiai sukirptas kostiumas, vasariški palenkti šortai, „tinkliniai“ megztiniai, kombinezonai, safario stiliaus švarkeliai.

Spalvos: asfalto pilka, bordo, butelio žalia, tamsi ruda, balta, juoda.

Aksesuarai: diržai, „tinklinės“ ir standžios odos rankinės, „Wayfarer“ modelį primenantys akiniai nuo saulės.

D&G

Įkvėpimas: Nors ir keista, bet šįkart detą sudomino šilkinės skarelės ir kaklaskarės, kurių motyvai dominuoja visoje kolekcijoje. Patys kūrėjai sakė, jog šilko prabanga ir minkštumas kolekcijai sukūrė laisvesnį, atostogoms labiau tinkantį įvaizdį, tad derino jį net su džinsu.

Siluetai: laisvi patogūs marškiniai ir plačios kelnės, palenkti šortai, kur ne kur prigijusios smokingo detalės.

Spalvos: melsva, geltona, žalia, violetinė.

Aksesuarai: vasarinė skrybėlė, akiniai nuo saulės, medžiaginiai krepšiai.

Versace

Įkvėpimas: Devintasis dešimtmetis, auksiniai Gianni Versace laikai ir daug daug daug spalvų (užtenka mesti vieną žvilgsnį į kolekciją ir Jus iškart apakins ryškių „rūgštinių“ spalvų margumynas). Taip pat grįžo ir mados namų simbolis Medūza, kuri šįkart nutūpė ant visų aksesuarų. Žodžiu Donatella Versace pagaliau sugrįžo prie to, ką jos brolis vertino labiausiai: ryškumas ir per kelias sekundes sukuriamas įspūdis, tačiau neprarandama elegancija.

Siluetai: netikėtai laisvi Versace vyrui deriniai su marškinėliais be rankovių ir ilgais šortais, tiesaus kirpimo kelnės ir prigludę švarkai bei megztukai

Spalvos: pilka, mėlyna, žalia, rožinė, raudona, geltona, juoda, aukso.

Aksesuarai: didžiulės odinės rankinės ir akiniai nuo saulės.

Gucci

Įkvėpimas: Angliški džentelmenų klubai, jų vakaro aprangos elegancija ir retro stilius, kurį mados namų dizainerė Frida Giannini vėl sugebėjo paversti kažkuo neįtikėtinai moderniu ir tinkamu šių dienų puošeivai. Nėra ko slėpti – Gucci vyras yra egoistas ir grožyje nemato tiek tuštybės, kaip aplinkiniai. Tai parodė ir ši kolekcija, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko siauručiai ir jaunąjam Džeimsui Bondui tinkantys kostiumai, vietomis peraugantys į lietpalčius ar net kokį jaukesnį megztinį.

Siluetai: siauras kostiumas, trapecijos formos lietpaltis, didelis megztinis su V iškirpte, kiek patrumpintos kelnės, ilgi šortai.

Spalvos: sidabrinė pilka, ryški raudona, blizgi juoda, tamsi ruda, nakties mėlyna ir dramblio kaulo.

Aksesuarai: dideli akiniai nuo saulės, vidutinio dydžio odinės rankinės.

Bottega Veneta

Įkvėpimas: Neslėpsiu, jog perskaičiusi apie Bottega Veneta dizainerio vokiečio Tomo Maierio šio sezono įkvėpimą netekau žado. Kodėl? Nes tai… Problemos Artimuosiuose Rytuose. Taip taip, teisingai  – griūnanti politinė santvarka Libijoje ir taip toliau. Tačiau smagu, jos kūrėjas į šį reikalą nepažiūrėjo kaip į būtinybę panaudoti kuo daugiau rytietiškų detalių – jų kolekcijoje išvis nematyti -, tačiau šiuose klasikiniuose drabužiuose apstu užuominų į įvairovės ir skirtumų sąvokas. Ir, svarbiausia, tie skirtumai tarpusavyje nepriekaištingai dera.

Siluetai: siaurėjančių kelnių kostiumas, džinso ir odos kombinezonai, safario stiliaus švarkai, megztukai V iškirpte.

Spalvos: tamsiai mėlyna, pilka, smėlio, žalia, žalia, oranžinė, balta, žydra.

Aksesuarai: žinoma, odinės rankinės, retro stiliaus akiniai nuo saulės.

Prada

Įkvėpimas: Na, Miuccia Prada įkvėpimo dažniausiai semiasi iš to, ko pati nekenčia. O šį sezoną ji negali pakęsti golfo ir šeštojo dešimtmečio priemiesčio šeimos vyrų, dėvinčių dabar mūsų senelių mylimas kelnes ir didelius megztinius su keistomis beretėmis. Ne ką labiau ji mėgsta ir aštuntojo dešimtmečio marškinius, kai juos puošdavo įvairiausi piešinukai bei paveiksliukai, nes būtent jais ir buvo išmarginti ir šios kolekcijos marškiniai.

Siluetai: kostiumas su dviejų sagų eilių švarku, tiesaus kirpimo kelnės, lengvi megztukai, erdvūs marškiniai trumpomis rankovėmis.

Spalvos: pilka, salotinė, tamsiai mėlyna, smėlio, juoda, itin ryški aqua spalva.

Aksesuarai: beretės, delninukės, kaklaskarės, golfo krepšiai, akiniai nuo saulės šviesiais stiklais.

Burberry Prorsum

Įkvėpimas: Ką čia slėpti – jei reikėtų atskirti nežinomų Burberry kolekcijų gaminius ir pasakyti, kurie yra skirti vasarai, o kurie žiemai, man tikriausiai nepavyktų. Nepasisektų ir nustatyti įkvėpimo šaltinio. Kodėl? Na, nežinau kaip Jums, tačiau man visos Christopherio Bailey kolekcijos pastaruoju metu taip supanašėjo, jog viskas atrodo lyg fabrike vienas po kito „kepami“ ir puikius pinigus nešantys modeliai. Tačiau pats dizaineris teigia, jog šįkart jį įkvėpė moderniųjų kultūrų persikėlimas į skaitmeninę erdvę ir tai atsispindi naujosios jo kolekcijos raštuose. Galbūt kažko nesupratau, tačiau šis jo darbas man tapo vienu didžiausių savaitės nusivylimų.

Siluetai: trapecijos formos striukės ir paltai, siaurėjančios kelnės, prigludę megztukai.

Spalvos: žalia, chaki, tamsiai ruda, tamsiai mėlyna, garstyčių geltona, plytų raudona, balta.

Aksesuarai: odiniai krepšiai, kepurės su snapeliu ir bumbulu, akiniai nuo saulės.

Roberto Cavalli

Įkvėpimas: Viduržemio jūra ir Prancūzijos Rivjera šįkart įkvėpė Milano mados klasiką Roberto Cavalli sukurti vieną geriausių ir stipriausių savo kolekcijų paskutiniu metu. Leidęs gyvūnų raštams bent sezoną pailsėti (keletą Cavalli stiliaus detalių pridėjo tik vietomis pasirodęs gyvatės odos raštas), jis griebėsi elegantiškų mėlynos ir baltos derinių, į bendrą katilą įmaišydamas šiek tiek rožinės bei gelsvos spalvų.

Siluetai: klasikinis elegantiškas itališkas kostiumas su dviejų eilių sagų švarku, švelniai platėjančios kelnės, prasagstyti „macho“ marškiniai.

Spalvos: balta, tamsiai mėlyna, ryški rožinė, ruda, smėlio, juoda.

Aksesuarai: didelės rankinės, gyvatės odos diržai.

Salvatore Ferragamo

Įkvėpimas: Mados namų dizaineris Massimiliano Giornetti šįkart, tiesą sakant, nepasistengė išlipti iš savo „komforto zonos“, tačiau ir vėl pristatė ganėtinai dailią ir visus Ferragamo ženklo reikalavimus atitinkančią kolekciją, kurią įkvėpė ketvirtasis dešimtmetis ir maži Prancūzijos kaimeliai, esantys and Viduržemio jūros kranto.

Siluetai: paryškinto liemens švarkai su diržais, platėjačios kelnės, laisvi megztiniai.

Spalvos: smėlio, balta, pilka, nublukusi žalia, tamsiai mėlyna, juoda.

Aksesuarai: skrybėlės, akiniai nuo saulės, dideli odiniai krepšiai.

TENDENCIJOS

Kaip jau teko ne kartą minėti, vyrų mada nuo moterų mados skiriasi ne tik bendrąja savo apimtimi (pardavimai, populiarumas ir t.t.), bet ir tendencijų kitimo greičiu. Tad ir šiam sezonui Milane galime pritaikyti legendinį posakį „po saule nieko naujo“. Vieninteliai įdomesni akcentai – raštų (pačių įvairiausių ir ryškiausių) pasirodymas ir languoto kostiumo sugrįžimas. Tačiau vieną keistą tendenciją bendrai vyrų madoje vis tik pastebėjau. Tai dizainerių nesugebėjimas pabusti iš žiemos miego, t.y. vasaros kolekcijose kaip niekada maža šortų ir lengvų drabužių, tačiau gausu kostiumų, paltų, lietpalčių, striukių, odos dirbinių. Ar tai mums pranašauja vėsią kitų metų vasarą?

Raštuotos kelnės

D&G, Bottega Veneta, Prada

Pilka spalva

Alexander McQueen, Dolce & Gabbana, Gucci

Languotas kostiumas

Gucci, Alexander McQueen, Etro

Neįprasti raštai

Versace, Prada, Burberry Prorsum

Dryžiai

Alexander McQueen, Roberto Cavalli, Burberry Prorsum

Geltoni atspalviai

Burberry Prorsum, Roberto Cavalli, Versace

Ryškūs akcentai

Bottega Veneta, Prada, Burberry Prorsum

Nuotraukos dolcegabbana.com, style.com

Bučkis