Svarbiausias sezono įrašas | Pavasario/vasaros 2012 sezono tendencijos

Mados tendencijos – be galo ypatingas reiškinys, kuris, pasak Oskaro Vaildo, yra toks bjaurus, kad turi būti keičiamas kas šešis mėnesius. Žinoma, didysis estetas, persikėlęs šimtą metų į ateitį, turbūt būtų pasibaisėjęs dar labiau, nes vasarai skirtos kolekcijos publikai pristatomos jau rugsėjį, o vasario viduryje jau žinome, ką dėvėsime pasitikdami pirmąjį sniegą rudens pabaigoje. Ironiška, tačiau kartais viskas susimaišo ir atėjus pavasariui jau nebetrokštame matyti to, apie ką mąstėme visą žiemą – naujausios tendencijos „išragautos“, mintis užvaldė ateinančio sezono podiumų naujienos. Vis tik net ir vykstant Paryžiaus mados savaitei pasistengsiu bent trumpam atitraukti Jūsų dėmesį nuo „Balenciaga“ bei „Balmain“ ir pristatysiu reikšmingiausias pavasario bei vasaros kryptis. Nors pirmosios kovo dienos pavasariškų nuotaikų dar nežada, belieka apsiginkluoti pastelinėmis spalvomis, pradėti žvalgytis į šortų kostiumėlius ir išdrįsti pasimatuoti dailiausius matytus sandalus, net jei kasdien dar reikia vilnonių kojinių.

TEMOS

Šįkart visas parinktas tendencijas suskirsčiau į keturias kategorijas: temos, siluetai, audiniai bei detalės. Tikiuosi, jog tai Jums, mielosios skaitytojos, padės greitai surasti tai, kas įdomiausia, bei supažindins su svarbiausiais sezono akcentais. Kadangi pradėsiu nuo abstrakčiausios ir viso pusmečio nuotaikas apibūdinančios temų kategorijos, turiu pabrėžti, jog visos jos – itin moteriškos. Nesitikėkite sutikti berniokiškų siluetų ar pabodusių marškinių – mados kūrėjai stengėsi pavaizduoti kuo įvairialypiškesnę moterį, kuri vasarą gali virsti tiek minimalizmo gerbėja, tiek derinti savo romantišką suknelę prie mėgstamiausio šerbeto spalvos. Vis tik ji – ir kerinti gundytoja, įkvėpta filmo „The Great Gastby“ ir nuolat niūniuojanti „Florence + The Machine“ hitą „What the Water Gave Me“. Kukli ryte, žvilgsnius traukianti vakare – ruoškitės tapti tikromis chameleonėmis!

Trečiasis dešimtmetis

Pačiu didžiausiu sezono siurprizu tapo daugelio garsiausių mados kūrėjų sprendimas atsigręžti į pirmąją XXa. pusę ir iš naujo atrasti „art deco“ stiliaus žavesį, „flapper“ merginų laisvumą, džiazo amžiaus nuotaikas. Rodos, šiais laikais vakarėlių liūtės nuolat siekia puoštis kuo ryškesnėmis spalvomis bei pabrėžti savo figūrą, tačiau naujoji tendencija joms pasiūlys įdomią alternatyvą – juodai auksinę paletę bei tiesaus silueto sukneles, judant žavinčias aplink skraidančiais plonyčio šilko ar net metalo grandinėlių kutais. Jei norite geriau suprasti tendenciją, siūlau peržiūrėti filmą „The Great Gatsby“, taip pat – naująjį „Oskarų“ laureatą „The Artist“, pasigrožėti trečiojo dešimtmečio mados leidinių iliustracijomis.

Povandeninis pasaulis

Kai „Versace“ merginos ant podiumo pasirodė dėvėdamos jūros gyvūnų motyvais puoštas sukneles, iš „Chanel“ kriauklės pasirodė undinė Florence Welch, o „Givenchy“ gražuolės ant kaklo pasikabino ryklio dantį, labiausiai intriguojanti sezono kryptis tapo aiški – povandeninė (ne jūrinė, išmarginta dryželiais) tematika užvaldė podiumus, tad metas jai užvaldyti ir spintas. Vis tik ji pakankamai abstrakti, tad neverta pulti ieškoti žuvų piešiniais margintų apdarų – verčiau panagrinėti įvairius mėlynus atspalvius, jūros bangų judesius primenančius siluetus. Viršūnė – „Chanel“ aukštakulniai sandalai, kurių kulnu tapo koralas, bei kriauklės formos delninukė.

Saldžioji pastelė

Šerbetas, cukraus vata, morengai – pastelinės spalvos dar niekuomet neatrodė tokios saldžios bei gundančios. Ne veltui didžioji dalis mados kūrėjų jas įsimylėjo iš naujo ir rado puikią alternatyvą klasikinėms ryškioms spalvoms ar amžinajai baltai. Pradedant „Calvin Klein“ ir baigiant „Louis Vuitton“, pastelinių spalvų šleifas nusidriekė per visas keturias mados sostines, leisdamas savo lengvumu užuosti šiltus vasaros vakarus. Įdomu, kad švelnūs prislopinti atspalviai buvo pritaikyti beveik viskam: jie tobulai tiko ir dieninėms, ir vakarinėms suknelėms, taip pat kelnėms, klasikiniams švarkeliams, jaukiems megztiniams bei lietpalčiams. Jei vis tik truputį nedrąsu, puikiu pasirinkimu gali tapti ir akiniai su pasteliniu rėmeliu ar paprasčiausi trumparankoviai marškinėliai.

Sportinis minimalizmas

Manėte, kad minimalizmo aukso amžius jau praeityje? Ne, jis grįžta – dar stipresnis, įdomesnis ir patrauklesnis, nes pavasarį bei vasarą jis susijungia su subtiliomis sportinio stiliaus detalėmis ir sukuria tobulą įvaizdį olimpinių žaidynių vasarai. Žinoma, nebūtina akylai skaičiuoti minučių iki Londono šventės atidarymo kad pamiltumėte sportinį minimalizmą – jis pritaikomas beveik visur, o formų grynumas ir kontrastingi spalvų deriniai (atkreipkite dėmesį į baltą/tamsiai mėlyną) gali tapti puikiausiais vasaros karščių palydovais, kai norisi atrodyti nepriekaištingai nepersistengiant.

SILUETAI

Apnuoginta, paraukta, paslėpta, klostuota… Šiltojo sezono kolekcijų siluetai išties moteriški bei paslaptingi, paliekantys daug vietos interpretacijoms bei įdomiems sprendimams. Žinoma, klostuotas sijonas – absoliuti klasika, tačiau ar išdrįstumėte jį pasirinkti pasiūtą iš odos kaip „Celine“ kolekcijoje? O priderinti pilvą apnuoginančią palaidinukę? Ne? Nusiminti neverta, nes tradicinių formų gerbėjas nudžiugins staiga išpopuliarėję vasariniai šortų kostiumėliai bei švarkus, sukneles ir sijonus nuolat puošę raukiniai ties liemeniu, anglų kalboje vadinami žodžiu „peplum“.

Apnuoginame pilvą

Tik pažvelkite į Milano modelius – pasitikintys savimi, gundantys, energingi. Tiek „Versace“ vandens deivė, tiek „Prada“ autosporto mylėtoja, tiek „Dolce & Gabbana“ kulinarė sutaria – vasara yra geriausias metas apnuoginti dailų įdegusį pilvą ir klubus paryškinti pieštuko formos sijonu. Rodos, kokie galėtų būti pasirinkimai? Vis tik jų ne vienas: Jums į pagalbą gali ateiti paprasčiausią sportinę liemenėlę primenančios standaus audinio palaidinės, taip pat – suraukiamos be petnešėlių (kaip „Prada“), galų gale – tarsi nukirptos tradicinės glaustinukės. Taigi pats metas užsirašyti į sporto klubą ir atsisveikinti su mylimaisiais saldainiais (pasisotinkite akimis žiūrėdamos į pastelines spalvas…).

Klostytas sijonas

Šiltojo sezono klasika grįžta į Jūsų spintas – klostuotas sijonas ant mados namų podiumų išgyveno tikrą renesansą, nes dizaineriai jį pritaikė beveik visur. Trokštate itin elegantiškos išvaizdos? Priderinkite marškinius. Norisi kažko įdomesnio? Verta išbandyti odinį sijoną. Kankina karšis? Tiks paprasčiausi marškinėliai. Svarbiausia yra išsirinkti tobulą ilgį (geriausias yra „Prada“ pavyzdys, siekiantis kelius), maloniausią audinį bei vasariškiausią spalvą.

Šortų kostiumėlis

Už šią tendenciją galima padėkoti jaunajai Niujorko dizainerių kartai, pagaliau išklausiusiai didmiesčio karjerisčių raudas bei sugalvojusių puikų būdą joms išgelbėti – tinkamas net tada, kai norisi parodyti įdegusias kojas ir išlaikyti oficialumą, dailus šortų kostiumėlis su pritaikytais aksesuarais gali virsti stipriu stiliaus pareiškimu. Dėvėkite jį su romantiška palaidine, įspūdingais marškiniais ar net marškinėliais, pritaikykite tinkamą avalynę ir Jūs – pasiruošusi. Tobulas sprendimas – ryškesnės spalvos kostiumėlis arba balti šortai ir spalvingas švarkas.

„Peplum“ detalė

Podiumų naujiena ir itin plačiai aptarinėta detalė – grįžęs „peplum“ siluetas, pasižymintis įdomiai surauktu audiniu liemens srityje, todėl sukuriantis smėlio laikrodžio efektą. Nors teko girdėti šį akcentą vadinant „sijonėliu“, jis – nepakeičiamas papildinys ruošiantis pirkti tobulą švarką ar liemenę, kuriuos norėsis derinti tiek prie kelnių (kaip „Givenchy“ kolekcijoje), tiek prie pieštuko formos sijonų (kaip „Alexander McQueen“).

AUDINYS

Pradedant pavasario „must-have“ gėlių raštais ir baigiant šarvus primenančiais standžiais metalo spalvos akcentais, šio sezono audiniai balansuoja tarp griežtumo ir vasariško lengvumo. Iš naujo atgimė iš Mesopotamijos kilęs „paisley“ audinys, liaudyje vadinamas „agurkais“, nustebino dizainerių išmonė bandant išgauti 3D efektus. Svarbiausia audinius liečianti sezono taisyklė – nebijoti išlipti iš savo komforto zonos ir įsigyti kažką, apie ką galbūt dar negalvojote. Galbūt taip surasite savo naują vasaros favoritą!

Gėlių raštai

„Florals for spring. Groundbreaking“,- filme „Ir velnias dėvi Prada“ sarkastiškai pareiškė vyriausioji „Runway“ redaktorė Miranda Priestly. Vis tik šį sezoną ji sarkastišką gaidelę balse tikriausiai pamestų, nes gėlių raštai savotiškai mutavo ir tapo tokiais, kokių jų dar niekas nematė – „Balmain“ juos pavertė panašius į gobelenus, Christopheris Kane’as juos kūrė iš lipdukų, o Mary Katrantzou sukūrė raštą, primenantį nesibaigiantį žiedų kilimą. Taigi nesvarbu, ar žiedai smulkūs, stambūs, ryškūs, pasteliniai – svarbu, kad jie žydėtų ir Jūsų garderobe.

3D efektas

Nors teisingai šią tendenciją pavadinti sunkoka, aš ją susiejau su ypatingu ir akį traukiančiu 3D efektu – išpjaustymai, aplikacijos, akis apgaunantys audinio panaudojimo sprendimai šį sezoną išties sulaukė itin daug dėmesio. Štai Marco Jacobso kolekcijos sijonai tviskėjo mažomis plastiko atraižomis, „Dolce & Gabbana“ manekenės Jourdan Dunn kūną apraizgė gėlių tinklas, o „Louis Vuitton“ ir „Valentino“ iškarpymai atrodo lyg sklandantys ore, o ne dengiantys kūną. Svarbiausias tendencijos akcentas – žaisti su permatomu ir nepermatomu audiniais, kad būtų galima suklaidinti žvilgsnį.

„Paisley“ raštas

Ilgą laiką iš Indijos bei Persijos kilęs ornamentas buvo laikomas visiška atgyvena ir net kičiniu elementu. Vis tik mados kūrėjai nusprendė tokią nuomonę apsukti 180 laipsnių kampu ir savo kolekcijose įmantrų rytietišką raštą pateikė kaip niekad patraukliai. Štai aukštosios mados įkvėpta „Jil Sander“ kolekcija „paisley“ puošė tiek atskirus elementus, tiek ištisas sukneles, Stella McCartney sprendimai priminė pižamas, o Haiderio Ackermanno, naujausio kandidato į „Dior“ dizainerio postą, kolekcijoje raštas įgavo rytietiško paslaptingumo.

Standus blizgus audinys

Kiek robotiškas, keistas, net kiek atstumiantis ir per daug futuristiškas – taip daugelis apibūdina ant podiumų itin populiarius standžius ir tarsi metalas tviskančius audinius, kurie ant liaunos moters kūno atrodo lyg dailiai nuspalvinti šarvai. Sijonai, suknelės, švarkeliai – tai ne pabaiga, tačiau praktiškiausias pasirinkimas būtų panašaus kieto audinio švarkelis, kiekvienam drabužių deriniui suteiksiantis griežtumo. Užtenka žvilgtelėti į „Balenciaga“ kolekciją, įkvėptą Japonijos bei jos istorinių samurajų šarvų, ir suprasite, kiek jėgos moteriai gali suteikti audinys.

DETALĖS

Žavu, moteriška, koketiška – šie trys epitetai tobulai įrėmina visas aksesuarų tendencijas. Fatališka šiltojo sezono deivė savo blakstienas slėps po retro stiliaus akiniais tamsiais stiklais ir dideliais ryškiais rėmeliais, jos ausis puoš milžiniški kabantys auskarai, primenantys meno kūrinius, o rankose ji nerūpestingai laikys romantišką pintą rankinę, priderintą prie itin atvirų aukštakulnių sandalų. Jokių portfelių, piktų kampuotų formų – vasaros gatves (vyrų džiaugsmui…) užtvindys „pin-up“ stiliaus gražuolės, žinančios, kada pakelti žaviuosius akinius ir pamerkti akį.

Retro stiliaus akiniai

Dideli, truputį „katiniški“ plastiko rėmeliai, nudažyti gaivia ryškia spalva, itin tamsūs stiklai, rėmo spalvą paryškinantis lūpdažis – tiek rūpesčio Jūsų veidui užteks vasarą. Įkvėpti šeštojo bei septintojo dešimtmečių stiliaus ikonų, mados kūrėjai prie savo itin moteriškų formų drabužių priderino ne vieną porą itin smagių, ryškių akinių nuo saulės, kuriuos lengva keisti ir tuo pačiu papildyti visą išvaizdą. Jei turite galimybę apsilankyti užsienyje, verta užsukti į „H&M“ ir įsigyti dvejus-trejus stilingus akinius – šio sezono pasirinkimas išties platus.

Ryškūs auskarai

Iki šio sezono dideli stiklo ar plastiko auskarai buvo laikomi aštuntojo dešimtmečio relikvija arba nebent jaunų paauglių stiliaus akcentu. Vis tik mados kūrėjai, paprastai daugiau dėmesio skiriantys kaklo papuošalams, šįkart pasirinko auskarus ir pasistengė, kad jie taptų pagrindiniu aprangos akcentu. Žinoma, kaip gali būti kitaip, kai ant „Dolce & Gabbana“ podiumo manekenių ausyse auga paprikos bei česnakai, „Marni“ auskarai primena sudėtingus molekulinius junginius, o „Prada“ atsigręžia į Baroką. Tiesa, su šypsena, nes viskas nuspalvinta mergaitiškais pasteliniais atspalviais ir spindi tarsi blizgutis.

Sandalai ir pintos rankinės

Jokių sunkių odinių aksesuarų, kurie kankintų tiek pėdas, tiek riešus – metas gerokai palengvini sau naštą, paslėpti sunkius aukštakulnius bei pabodusias tamsias rankines. Šiltąjį sezoną mados kūrėjai rekomenduoja rinktis itin atvirus aukštakulnius sandalus, kurie turi vos du ar tris dirželius – vienas prilaiko ties pirštais esančią dalį, o kitas neleidžia pėdai slysti. Siluetas labai minimalistiškas ir kažin ar patogus, kai gatvės nuklotomis dulkėmis ir purvu, tačiau šiuo atveju gali pagelbėti šiokia tokia platforma (kaip „Lanvin“). Antras svarbus elementas – rankinė. Nors pavasarį bei vasarą smagiausia rankinę išvis palikti namie ir raktus bei telefoną įsimesti tiesiog į kišenę, dizaineriai siūlo akiai mielą alternatyvą – pintas rankines. Ar tai būtų žavus krepšelis, ar nedidukė delninukė, pinti akcentai aksesuarą iškart pavers tinkamu šiltam pavasariui bei vasarai.

Nuotraukos vogue.com, vogue.it

Bučkis