Paryžiaus mados savaitė rudeniui 2010 | Alexander McQueen

Atsisveikinimas, pabaiga, ilgesys ir ramybės neduodančių klausimų kupini žvilgsniai į ateitį. Praėjus mėnesiui po dizainerio mirties, Alexander McQueen mados namai vis tik surengė paskutinį paties dizainerio kurtos kolekcijos pristatymą Paryžiuje, kurį stebėjo tik svarbiausi mados industrijos asmenys ir ryškiausios žiniasklaidos personos. Vasario 11-ąją savo noru iš gyvenimo pasitraukęs britų mados genijus A.McQueenas gal ir padėjo tašką asmeninėje istorijoje, tačiau mados istorijoje – toli gražu. Tai buvo tylus atsisveikinimas su didžiu kūrėju, tačiau ne su jo kūriniais.

„Jis norėjo grįžti prie tikro ir su meile atliekamo rankų darbo, prie to, kas šiandieninėje mados industrijoje sparčiai nyksta. Kaip įkvėpimo šaltinį Alexanderis pasirinko vadinamąjį tamsųjį istorijos laikotarpį – viduramžius, tačiau net ir ten įžvelgė lengvumą, šviesumą, unikalų grožį. Jis tiesiog kiekvieną dieną ateidavo į studiją ir valandų valandas drapiruodavo, lankstydavo, derindavo, karpydavo audinius“,- žurnalistams pasakojo mados kūrėjo dešinioji ranka Sarah Burton. Ir iš tiesų – ypatinga viduramžiška prabanga spindinti kolekcija, kurioje susijungė sunkūs karališkų spalvų audiniai, Bizantijos klestėjimo laikotarpį primenančios aukso detalės bei unikalūs A.McQueeno siluetai, tuo pat metu atrodė ir įstabiai architektūriška, ir neapsakomai lengva, lyg pats audinys ore kurtų įspūdingas formas. Šiuos kūrinius vadinti tiesiog drabužiais būtų gėdinga, nes tai – moderniojo meno muziejų salių vertos audinio konstrukcijos, kurias galėčiau prilyginti sudėtingiems architektūriniams spendimams ar preciziškai išlietoms skulptūroms.

Tačiau kokia Alexander McQueen mados namų ateitis? Gucci Group (šiam koncernui priklauso McQueen ženklas) patvirtino, kad mados namų veikla nebus nutraukta, tačiau apie konkretų dizainerį ar komandą, turėsiančią tęsti brito darbus, dar neužsiminė. Mano nuomone, joks dizaineris, kad ir koks talentingas jis bebūtų, to, ką darė McQueenas, tikrai neatkartos ir tos ypatingos magijos nesugrąžins. O be jos, kaip turbūt pasakytų pats Alexanderis, mada būtų tik bedvasių audinių industrija.

Nuotraukos catwalking, vogue

Bučkis

P.S. Tai yra mano 1000-asis įrašas Spintos Guru bloge. Per visą rašymo laikotarpį Alexanderio McQueeno vardas jame buvo paminėtas 81 kartą.