Kai stilius tampa kultu | Lady Gaga efektas

Niekad nemaniau, jog teks rašyti apie šią asmenybę, tačiau nuomonę teko pakeisti. Aš asmeniškai jos nemėgstu, kiti dėl jos miršta. Man jos stilius atrodo kvailai dirbtinis ir vienadienis, o kiti mano, jog tai yra mados ir meno sąjungos viršūnė. Ji nepaiso jokių normų, tuo piktindama konservatyviuosius ir džiugindama šiuolaikinę skandalų ištroškusią visuomenę. Lady Gaga nebėra tiesiog scenos pažiba. Tai jau yra savotiškas fenomenas. Vienas iš milijono jau buvusių. Tad šiandien rašau apie Lady Gaga efektą, kuris su kiekviena nauja kasdiene žvaigždute įgauna vis naują pavidalą. Deja, vienadienį.

Ne, šis straipsnis nėra skirtas šokiruojančiam amerikiečių dievaitės asmeniniam stiliui apžvelgti. Šiandien bandysiu apžvelgti Lady Gagos efektą – absoliučiai išskirtinio ir naujo stiliaus virtimą kultu ir itin trumpą jo veikimo laiką. Kaip jis susiformavo? Kodėl šis kultas taip greitai keičiasi? Ir kodėl gi Gaga?

Visų pirma norėčiau Jums pateikti šiek tiek istorijos. Jau nuo pirmųjų protingųjų žmonių (homo sapiens) atsiradimo pirmosios visuomenės ieškodavo sektino pavyzdžio. Taip gentyse atsirasdavo „patelė“, kurią visi vyriškosios lyties individai garbindavo, o moterys nesąmoningai kopijuodavo. Toks pat reiškinys vykdavo ir renkant genties vadą. Individas turi būti savarankiškas, stiprus, fiziškai patrauklus, tačiau svarbiausia – kitoks. Tačiau tokie kultai laikydavosi itin trumpai. Kodėl? Žemė sukasi, ateina nauja diena, tad atsiranda naujas – tobulesnis – individas.

Istorijoje trumpos šlovės pavyzdžių apstu. Prisiminkime itin trumpą Nefertitės aukštinimo laikotarpį, viduramžių liaunąsias mergeles bei Versalio damas. Kuo jos susijusios? Itin trumpos susižavėjimo bangos sukėlimu ir greitu nugrimzdimu užmarštin. Ir ne, jų jokiu būdu negalima tapatinti su ikonomis. Kodėl? Ikonos yra žinomos dėl asmenybės, o vienadienės plaštakės – dėl itin ryškaus ir išskirtinio trumpo žibėjimo. Šiais laikais yra naudojamas labai gerai tokį trumpalaikį staigaus populiarumo reiškinį nusakantis terminas – 15 minučių šlovės. Turbūt prisimenate prieš keletą metų mados pasaulį užvaldžiusią britę Agyness Deyn (tikras jos vardas yra Laura Hollins). 2008 metų pavasarį/vasarą ji buvo pati stilingiausia ir geidžiamiausia moteris bei perspektyviausias modelis, renkamas geriausiai besirengiančia brite, o kitą sezoną ją jau drabstė purvais. Kas įvyko paskui? Agyness nugrimzdo užmarštin ir mados pasauliui tapo nebeįdomi.

Beje, būtent žiaurusis mados pasaulis labiausiai mėgsta trumpalaikius kultus. Įsimyli naują ir niekur nematytą stilių, jį panaudoja ir negailestingai išmeta. Kaip gaila man buvo iš Valentino mados namų atleistos italų dizainerės Alessandros Facchinetti. Kol ji buvo nauja ir šviežia, visi ją mylėjo ir gyrė. Vos tik Alessandros 15 minučių praėjo, mados namai ją išspyrė. Kodėl? Na, oficialiai ji tiesiog nepateisino vilčių, tačiau visi žino, jog sukėlus garsų šurmulį po metų tu būsi tiesiog old news. O senos naujienos yra nebereikalingos, tad jas išmetant neskauda širdies.

Ir štai šiandien mes turime Lady Gaga. Nors ją ir vadina naująja Madonna ar iškart karūnuoja būsimąja ikona, aš manau, jog ji yra tiesiog tobulas vienadienio žibėjimo pavyzdys. Taip, šiandien ją kopijuoja Holivudo žvaigždės, iš proto eina gerbėjai, o apsaugininkai oro uoste neturi kur dėti akių, kai pro juos pražygiuoja vien kelnaitėmis ir odine liemenėle vilkinti drąsioji šiandieninė pažiba. Jos dainos užkabina, tačiau po kelių dienų jas pamiršti. Vaizdo klipai stebina kostiumais ir choreografija, bet tai tėra vienas pavyzdys iš milijono. Gaga yra kultas. It krintanti žvaigždė, visus stebinanti grožiu. Kaip blizgutis ant kalėdinės eglutės, kuris po didžiųjų švenčių bus nukabintas ir padėtas giliai giliai į lentyną.

Nuotraukos iš daylife.

Bučkis